Olej tamanu to olej uzyskiwany z pestek owoców drzewa tamanu (Calophyllum inophyllum), rosnącego w krajach tropikalnych, w szczególności na Wyspach Polinezyjskich. Olej ten nazywany jest także „zielonym złotem” ze względu na swoje cudowne właściwości, a także kolor: od zielonkawego, po karmelową. Pozostaje płynny w temperaturze pokojowej. Owoce z jednego drzewa, pozwolą na uzyskanie zaledwie 11,7kg oleju tłoczonego na zimno.

Jak pachnie olej tamanu

Zapach oleju tamanu jest dość intensywny, o ziołowo-orzechowym aromacie. Niektórzy porównują jego zapach do przyprawy Maggi. Myślę, że zależy też od producenta. Olej tamanu od Zmydlonej pachnie zdecydowanie bardziej orzechowo.

Olej tamanu właściwości

W 2002 roku francuscy naukowcy przeprowadzili badania mające na celu sprawdzić możliwości lecznicze oleju tamanu w procesie gojenia blizn. Testom poddano osoby, który miały blizny nie młodsze niż 12 miesięcy. Wyniki badań opublikowano w International Journal of Cosmetic Science. Codzienna terapia olejem przez 9 tygodni wykazała, że blizny znacznie się rozjaśniły i zmniejszyły.

  • Przede wszystkim olej tamanu przyspiesza gojenie ran. Jako jedyny olej zawiera kwas kalofillowy oraz kalofillodynę – dwie substancje przyspieszające regenerację uszkodzonych tkanek;
  • wspomaga naturalną produkcję kolagenu;
  • odżywia i uszczelnia warstwę lipidową naskórka, dzięki czemu zapobiega utracie wody;
  • ma właściwości przeciwtrądzikowe, antywirusowe, antybakteryjne;
  • wspomaga leczenie opryszczki;
  • regeneruje i dogłębnie nawilża;
  • łagodzi stany zapalne;
  • stymuluje odbudowę naskórka;
  • wspomaga leczenie trądziku;
  • zmniejsza i rozjaśnia blizny;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • łagodzi poparzenia słoneczne i świąd po ukąszeniach owadów;
  • ma silne właściwości antyoksydacyjne.

olej tamanu

Olej tamanu kiedy stosować

Olej tamanu stosowany jest najczęściej w leczeniu problemów skórnych – wyprysków, trądziku, zaskórników i blizn. Można go również stosować na skórę głowy i dodawać do tradycyjnych kosmetyków.

  • w medycynie ludowej wysp Pacyfiku olej tamanu stosuje się miejscowo w przypadku skaleczeń, zadrapań, otarć, oparzeń, egzemie, a także przy ukąszeniach i użądleniach owadów;
  • stosuje się go także w leczeniu trądziku i blizn potrądzikowych, łuszczycy, owrzodzeniach cukrzycowych, oparzeniach słonecznych, suchej i łuszczącej się skórze i pęcherzach;
  • polinezyjskie kobiety korzystają z oleju tamanu, by zapobiegać pieluszkowym podrażnieniom skóry.

Olej tamanu jak stosować

Istnieje kilka sposobów aplikacji tego oleju.

  • nałóż nierozcieńczony olej na wybrane partie skóry, które wymagają skoncentrowanego działania;
  • możesz zastosować olej na całą twarz, jednak najlepiej jest go wtedy rozcieńczyć;
  • stwórz pielęgnacyjne mikstury łącząc olej tamanu z olejem jojoba, z czarnuszki lub olejem z pestek malin;
  • stosuj na kwas hialuronowy, żel aloesowy i inne humektanty, by zamknąć wilgoć w skórze i stworzyć za pomocą oleju warstwę okluzyjną na jej powierzchni;
  • możesz też zmieszać kilka kropli oleju z kwasem hialuronowym i nakładać na stonizowaną (lub potraktowaną hydrolatem) skórę;
  • dodaj kilka kropli oleju do ulubionego kremu lub balsamu;
  • zrób z nim maseczkę odżywczą na twarz lub włosy (np. maseczka regeneracyjna na wypryski: łyżeczka jogurtu naturalnego, szczypta kurkumy, kilka kropli oleju, lub maseczka nawilżająco-odmładzająca: 1/4 awokado, łyżka miodu, łyżka oleju tamanu – pozostaw na 15-20min).

olej tamanu do twarzy

Olej tamanu skład

W składzie oleju tamanu można znaleźć:

  • kwas oleinowy (32,6%), zwany również kwasem Omega 9. Usprawnia on wchłanianie się oleju, dzięki czemu zwiększa się przepuszczalność składników aktywnych, a także działa przeciwzapalnie;
  • kwas linolowy (25,5%), zwany również Omega 6. Ten kwas tłuszczowy reguluje pracę gruczołów łojowych, wzmacnia warstwę hydrolipidową naskórka i zapobiega transepidermalnej utracie wody. Skóra trądzikowa wytwarza mniej kwasu linolowego, dlatego jego miejscowe zastosowanie wspiera leczenie i zapobiega przyszłym wypryskom;
  • kwas stearynowy (30,2%) – emulgator łączący wodę z tłuszczem, świetnie oczyszcza pory, wygładza skórę i świetnie kondycjonuje włosy;
  • kwas alfa-linolenowy (~0,3%) – zmniejsza stan zapalny, uelastycznia, wzmacnia komórki naskórka. Dodatkowo to antyoksydant, czyli substancja, która chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników, związków podwyższających ryzyko powstania nowotworów i przyspieszających proces starzenia się;
  • kwas palmitynowy (~16,5%) – do 3% w oleju. Ma właściwości zmiękczające i nie zostawia tłustej nieprzyjemnej warstwy. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne;
  • kwas gamma-linolenowy (~0,1%); kwas palmitooleinowy (~0,3%); kwas behenowy (~0,1%);
  • kwas tłuszczowy kalofillowy i kallofilloidyna, które są naturalnymi flawonoidami; działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, łagodzą i zmniejszają opuchliznę;
  • kumaryna, która łagodzi stany zapalne;
  • fitosterole (kampesterol 0,91%, beta-sitosterol 3,26%, stigmasterol 3,91%) o właściwościach regenerujących i przeciwzapalnych. Hamują utratę wody przez skórę, a także poprawiają elastyczność i gęstość skórę. Działają przeciwzmarszczkowo i normalizują pracę gruczołów łojowych;
  • witamina E i F.

Kup olej tamanu

Powiadom mnie o dostępności Damy Ci znać, gdy tylko produkt wróci na półki. Zostaw swój aktualny adres email.